Waterhoektocht

Wandelclub de Waterhoekstappers Heestert organiseert,

15de Waterhoektocht op zondag 01 oktober 2017

te Zwevegem- Otegem.

Vertrek ; O.C. De spoele.

Inschrijven: 1,50 euro – ledenkorting: 0,40 euro.

Start vanaf 07,30u tot 15,00u.

Afstanden ; 4 - 8-15-18-21-24 en 30 km.

In het zuidoosten van West-Vlaanderen, waar het golvend landschap de aanloop vormt tot de Vlaamse Ardennen, ligt de streek die Stijn Streuvels in zijn werk zo vaak heeft beschreven.

Het O.C. De Spoele te Otegem , is de ideale plek om te vertrekken langs de vele kerkwegels, een echt wandelparadijs.

 

 4 km  – Je stapt door de wijk klein Ronse,en  een tegelpad verder verlaat je de andere afstanden. Je stap door een privaatbosje en langs een slingerende kerkwegel kom je aan de kerk van “St-Amandus en St-Anna”. Hier staat ook het standbeeld van flandrien en ronderenner Jef Planckaert. Een laatste autovrije weg en je ben terug in het OC.

 8 km- Een eerste lus via klein Ronse stap je samen met de 4 km langs wegen en paden bestemd voor de trage weggebruiker . Rust in de startplaats na 4,4 km. Tijdens de 2de lus stap je over licht golvende wegen naar de bekende mooie “Kapel van Fatima”. Een tegelpad breng je terug naar de startplaats.

Deze 2de lus (4km) = aangepast voor rolwagen gebruikers.

10 km Je stap met de grotere afstanden langs kerk- en verkeersluwe wegen naar de rustplaats in de gebouwen Demasure.(4,5km).Dank aan Firma Demasure voor hun  gastvrijheid..

Uitgerust  en terug op kracht neem je enkele hectometer het fietspad en OPGEPAST de rijksweg dwarsen. Klimmend en dalend stap je verder langs de flanken van Tiegemberg.De gele pijlen leiden je door de velden naar Ingooigem en het “Lijsternest”. Langs een stukje natuur, veldwegel en een tegelpad kom je zo terug in de startzaal.

15 km – Na de wijk klein Ronse en een oplopend tegelpad neem je samen met de andere afstanden een dalende    kerkwegel. Bij de volgende splitsing stap je samen met de 10 en 21km langs vlakke wegen om een 1ste maal te rusten       na 4,5km. Hier ga je op stap samen met de 18km voor een lus van 5,5km door de Hofdries. 2de rust na 10km..

Na een soepke, koffie of een koele pint wandel je nu richting Otegem met de andere afstanden om te eindigen in het OC de spoele.

18km – U volg het parcours met de 10-15 en 21km  tot aan de 3de splitsing. Tegelpaden brengen je op grondgebied Avelgem en via een stuk privaat kom je aan de St-Arnolduskapel. Na een grintweg kom je terug bij de andere afstanden en  rustpost  Demasure ( 7,4km) in Tiegem . Een lus van 5,5km laat je de streek verkennen ten zuiden van Tiegem en de Hofdries. 2de rust bij Demasure na 12,9km om vervolgens de gele pijlen te volgen naar de startplaats samen met de andere afstanden.

21km. Vanaf de start tot aan de rust bij Demasure (4,5km) volg je hetzelfde parcours als de 10 en 15km stappers.

 Naar de 2de rust (8,7km) in zaal Mensinde, stap je over verharde en onverharde wegen, stapstenen of kerkwegels.

Deze is gelegen in de nabijheid van de St-Arnolduskerk: de oudste resten, in hoofdzaak de vierkante toren met achtzijdige bovenbouw, dateren uit het tweede kwart van de 13e eeuw. Na een stempel op je controlekaart ga je nu Tiegemberg verkennen, door het mooie St-Arnolduspark en langs de vele tegelpaden die de streek tot een echt wandelparadijs maken. Zo kom je een 2de maal bij Demasure (15,3km). Nu met alle afstanden naar Otegem.

24km. Samen met de 18 en 30km stappers , volg je het langste parcours via grondgebied Avelgem naar de rustpost bij veranda's Demasure (7,4km). Van daaruit vertrek je met de 21 en 30km wandelaars naar de rustpost nabij de kerk van Tiegem (11,6km), en over het Vossenhol naar Demasure om er voor de 3de maal te rusten (18,2km).

Uitgerust stap je nu zoals de overige afstanden door het land van Steuvels naar het “OC de Spoele” te Otegem.

30km Voetwegen , trage wegen, hier en daar een kapelletje , dit kom je tegen op weg naar de rustpost Demasure (7,4km) en een aaneenschakeling van kerkwegels breng je nabij het centrum van de bronnengemeente Tiegem met rust in zaal Mensinde (11,6km). Als grootste afstand vertrek je nu alleen op pad richting Kaster en tussen de proefvelden van het veredelingsbedrijf Clovis Matton. Een klimmetje breng je terug naar de rustpost (17,7km) Tiegem .

Nu stap je over berg en dal, samen met de 21 en 24km en het wandelnetwerk “Land van Stijn Streuvels naar de 4de rustpost bij Demasure (24,3km).Na de inwendige mens versterk te hebben wacht je nog 5,8km te stappen tot Otegem, dit samen met de andere wandelaars.

Met deze korte parcoursbeschrijving hopen we Je te mogen begroeten in.....

Otegem,'t kleinste dorp van Zwevegem, heeft geen rivier, geen grote baan of station,

maar ligt wel uitgestrekt op de heuvelrugge tussen Schelde en  Leie. En een spreuk die zegt,

            “Tiegem, berg en dal, Yvegem lang en smal, maar Otegem de fleure van al”.

De parcourmeester Ludwig.

Wednesday the 18th. Waterhoekstappers Heestert
Free Joomla 2.5 templates by New Poker Reviews
" Design AWAL"